Рубрика: Да съхраним магията на българските традиции

В новата ни рублука „Да съхраним магията на българските традиции“ ще ви запознаваме периодично с малко известни или интересни родни обичаи.

Днес ще се запознаем с деня на св. пророк Йеремия. Той се празнува на 1 май и бива наричан още: Еремия; Ирмия; Ерминьото; Еримета и Зъмски (змийски) ден.
Пророк Йеремия бил син на свещеник и живял около 600 години преди Рождество Христово. Когато бил на 15 години, Господ му се явил и му наредил да възвести неговата роля сред юдейския народ. Оттогава започват и пророчествата на светеца, който за пръв път проповядвал идването на Христос по време на вавилонското робство. Йеремия предсказал и на египтяните пристигането на Дева Мария с Младенеца в техните земи, предрекъл падението на Вавилон и гибелта на юдеите, избягали в Египет. Заради това свое пророчество той бил убит от тях с камъни.
Названието Зъмски (змийски) ден показва, че този ден се почита против змии. Рано сутринта жените обикалят с огън къщите и двора, дрънкат с тенекии и магически гонят змиите и гущерите: Еремия у поле, змия у море, или: Бягайте, змии и гущери, че е заран Йеремия и ще ви вързва с въжета, ще ви стяга с ремъци!
Още ранна утрин моми и невести отиват заедно за хума и глина. Докато копаят глината, те пеят специални обредни песни. После донасят пръстта в селото и започват да я газят с крака. Стъпват боси, тъй като вярват, че по този начин ще се предпазят от отровни змии.
В някои български области св. Йеремия се почита като господар на градушката. На този ден мъжете не работят на полето, за да не разсърдят пророка и той да изсипе ледените зърна от пояса си.
Именници на този ден са: Майя, Мая, Ермена, Ермелина, Ерменко и Тамара.