Филмов фестивал „Правец“

Филмовият фестивал за късометражно кино в Правец се провежда от пролетта на 2019 г. Той е организиран по идея на Шона Рикетц – преподавател по английски език в ПГПЧЕ „Алеко Константинов“, дошла в България с помощта на програма „Фулбрайт“. Шона вярва, че Холивуд не е единственото място, където може да се прави висококачествено кино и със съдействието на училището и по-специално на г-жа Стефка Атанасова и г-н Цанко Цолов, обявява ученическо състезание за най-добър късометражен филм на английски език.

Още в първата година на фестивала участват екипи от цяла България, което придава на събитието национален характер – черта, която е запазена и днес. Шона ежегодно публикува списък с 20 думи. Всеки екип избира минимум три от тях, които влага в сценария на своя филм. Четириминутните видеа се оценяват от 15 международни съдии в следните категории:

– “Най-добър филм”;
– Второ място за “Най-добър филм”;
– “Най-добър сюжет”;
– ”Иновация от ново поколение”
– „Най-добра кинематография“

Специална награда за кинематография на името на Борис Николов се присъжда на най-добре заснетия филм. Борис е бивш възпитаник на гимназията, завършил НАТФИЗ, който за съжаление си отива твърде рано от този свят.
Всяка година фестивалът е повод в Правец да се съберат средношколци от цяла България, имащи интереси към киното и видео обработката. Събитието се проведе дори и в трудните времена на пандемията, а тази година се завръща за пета поредна година. Очакваме Ви!

Повече информация може да открието на официалната страница на фестивала, като натиснете тук.